Lahaul valley ventures to be Spice Destination of the country
हिमालय जैवसंपदा प्रौद्योगिकी संस्थान, पालमपुर ने प्रदेश में पहली बार हींग की खेती की शुरुआत करने का बीड़ा उठाया है। इसकी शुरुआत संस्थान के निदेशक डा. संजय कुमार ने प्रदेश के शीत मरुस्थल जिला लाहौल स्पीति से की है। उन्होंने बताया कि पूरे विश्व में हींग की खपत भारत में सबसे अधिक है, किन्तु भारत में इसका उत्पादन नहीं होता तथा देश हींग के लिए पूरी तरह से दूसरे देशों पर आश्रित रहता है । वर्तमान में 600 करोड़ रुपये के लगभग 1200 मेट्रिक टन कच्ची हींग अफ़ग़ानिस्तान, ईरान, उज्बेकिस्तान से आयात की जाती है। राष्ट्रीय पादप आनुवंशिकी संसाधन ब्यूरो ने इस बात की पुष्टि की है कि पिछले तीस वर्षों में हींग के बीज का आयात हमारे देश में नहीं हुआ है और यह प्रथम प्रयास है जब हिमालय जैवसंपदा प्रौद्योगिकी संस्थान, पालमपुर ने हींग के बीज का आयात किया है । अब संस्थान ने कृषि विभाग, हिमाचल प्रदेश के साथ मिलकर हींग की खेती को बढ़ावा देने के लिए हाथ मिलाया है । किसानों की आय को बढ़ाने के लिए हींग की खेती एक मील का पत्थर साबित हो सकती है तथा आयात पर होने वाले खर्च में भी कमी आएगी।
संस्थान के वैज्ञानिक डा. अशोक कुमार तथा डा. रमेश ने लाहौल स्पीति के मडग्रां, बीलिंग, केलांग तथा कवारिंग क्षेत्रों में किसानों को कृषि विभाग के अधिकारियों की उपस्थिति में हींग की खेती पर प्रशिक्षण दिया तथा हींग के बीज उत्पादन हेतु परदर्शनी क्षेत्र स्थापित किया। डा. अशोक कुमार ने बताया कि हींग एक बहुवर्षीय पौधा है तथा पाँच वर्ष के उपरांत इसकी जड़ों से ओलिओ गम रेजिन निकलता है, जिसे शुद्ध हींग कहते है । इसकी खेती के लिए यहाँ कि जलवायु उपुक्त है तथा इसकी खेती आसानी से की जा सकती है । इसकी खेती के लिए ठंड के साथ पर्याप्त धूप का होना अति आवश्यक है। डा. रमेश ने हींग की विभिन्न कृषि तकनीकों के बारे में विस्तृत जानकारी किसानों को दी ।
Farmers of the remote Lahaul valley in Himachal Pradesh are taking up cultivation of Heeng to utilize vast expanses of waste land in the cold desert conditions of the region. In their efforts, the farmers are being supported by scientists of the CSIR-Institute of Himalayan Bioresource Technology (IHBT), Palampur, who have developed agrotechnology of ‘Heeng’, which is a high value spice crop. Heeng is one of the top condiment and medicinal plant traded in India. Raw asafoetida (heeng) is extracted from the fleshy roots of Ferula assa-foetida as an oleo-gum resin. India imports about 1200 tonnes of raw asafoetida annually from Afghanistan, Iran and Uzbekistan and spends approximately 77 million USD (approx. Rs. 600 crores) per year on import of asafoetida. There is no availability of Ferula assa-foetida plants in India and availability of characterized quality planting material and identification of suitable location for its cultivation is one of the major bottlenecks in cultivation of this crop.
With the goal to promote its wide spread cultivation in India, Dr. Sanjay Kumar, Director, CSIR-IHBT, Palampur and Dr. Ashok Kumar, Senior Scientist made relentless efforts for introducing heeng in the country through proper channel and finally, introduced heeng seeds (six accessions) for the first time in the country from Iran through ICAR-NBPGR, New Delhi in October 10, 2018 vide import permit Nos. 318/2018 (July 25, 2018) & 409/2018 (September 12, 2018). The Institute raised the plants of heeng at CeHAB, Ribling, Lahaul & Spiti, H.P. under the vigil of NBPGR. Dr. Ashok Kumar, Senior Scientist and his team standardized its germination by overcoming seed dormancy and raised the seedlings in the nursery for its cultivation. The plant prefers cold and dry conditions for its growth, therefore cold desert conditions of Indian Himalayan region are suitable for cultivation of Heeng. Recognizing the efforts of the Institute, Chief Minister of Himachal Pradesh announced the introduction and cultivation of Heeng in Himachal Pradesh in his budget speech, on March 6, 2020. Consequently, MoU between CSIR-IHBT and State Department of Agriculture, Himachal Pradesh was signed on June 6, 2020 for a joint collaboration for the cultivation of heeng in the State.
Dr. Sanjay Kumar, Director, CSIR-IHBT initiated the heeng cultivation program by planting heeng seedling at village Kwaring of Lahaul valley. CSIR-IHBT scientists Dr. Ashok Kumar and Dr. Ramesh conducted the training program on Heeng cultivation and laid out heeng demonstration plot for seed production in the village in collaboration with officers of State Agriculture Department. Similar trainings were conducted and also demonstration plots for seed production were laid out at village Madgran, Beeling and Keylong of Lahaul valley of Himachal Pradesh.