खाद्य प्रसंस्करण और मूल्य संवर्धन पर हितधारकों की बैठक और खाद्य प्रसंस्करण सुविधा का उद्घाटन
Stakeholders Meet on Food Processing and Value Addition and Inauguration of Food Processing Facility
सीएसआईआर-आईएचबीटी में शुक्रवार, 29 दिसंबर, 2023 को संस्थान में खाद्य प्रसंस्करण और मूल्य संवर्धन पर एक हितधारक बैठक का आयोजन किया गया। यह आयोजन पश्चिमी हिमालय क्षेत्र के खाद्य प्रसंस्करण उद्योग के परिवर्तन के लिए एक बहु-हितधारक सहयोग है। खाद्य प्रसंस्करण उद्योग के मानकों और स्थिरता में सुधार के लिए महत्वपूर्ण आवश्यकताओं पर विचार-विमर्श करने के लिए शिक्षा, उद्योग और एफ.एस.एस.ए.आई. जैसे नियामक निकायों के विशेषज्ञों को आमंत्रित किया गया था । खाद्य प्रसंस्करण के क्षेत्र में स्टार्टअप और उभरते उद्यमियों के सामने आने वाली चुनौतियों पर प्रकाश डालने और चर्चा करने के लिए हितधारकों की बैठक के दौरान एक विशेषज्ञ पैनल चर्चा का आयोजन किया गया। इस कार्यक्र्म की अध्यक्षता सीएसआईआर-आईएचबीटी के निदेशक डॉ. सुदेश कुमार यादव ने की, इस दौरान श्री सौरभ जस्सल, आई.ए.एस., अतिरिक्त उपायुक्त, जिला. कांगड़ा इस पैनल चर्चा के लिए विशेष अतिथि भी मौजूद रहे । सीएसआईआर-आईएचबीटी में शामिल स्टार्टअप्स ने हितधारकों की बैठक के दौरान अपने उत्पादों और प्रौद्योगिकियों का भी प्रदर्शन किया। डॉ. यादव ने संस्थान में अब तक निष्पादित खाद्य प्रसंस्करण क्षेत्र से संबंधित गतिविधियों पर प्रकाश डाला और बताया कि खाद्य प्रसंस्करण क्षेत्र को बढ़ाने की दिशा में कई नए मिशन मोड और प्रौद्योगिकी परियोजनाएं शुरू की जा रही हैं। डॉ. रश्मि शर्मा (SHRI, DST) एंव डॉ. स्वीटी बहेरा (FSSAI) ने भी अपने सभाष्णों में खाद्य प्रसंस्करण और मूल्य संवर्धन के महत्व पर बल दिया ।
इस कार्यक्रम के दौरान भारत सरकार के विज्ञान और प्रौद्योगिकी विभाग के सचिव, प्रोफेसर अभय करंदीकर द्वारा संस्थान में एक नई आधुनिक खाद्य प्रसंस्करण सुविधा का उद्घाटन किया गया। जिसमे विभिन्न जैव संसाधन जैसे कि फल, सब्जियां, मशरूम, औषधीय पौधे इत्यादि के निर्जलीकरण ; फोर्टिफाइड स्नैक्स व तैयार होने वाले खाद्य पदार्थों जैसे पास्ता, नूडल्स और एनर्जी बार उत्पादन हेतु उपकरण और साथ ही 200 किलोग्राम प्रतिदिन उत्पादक क्षमता वाले मल्टीग्रेन आधारित तत्काल खाद्य पदार्थों व प्रीमिक्स उपकरण सम्मलित हैं। अपने संबोधन में प्रो. करंदीकर ने सीएसआईआर-आईएचबीटी द्वारा किए जा रहे विभिन्न अनुसंधान एवं विकास कार्यक्रमों और प्रौद्योगिकी व्यावसायीकरण गतिविधियों की सराहना की। उन्होंने खाद्य प्रसंस्करण क्षेत्र की गुणवत्ता मानकों और स्थिरता में सुधार के लिए वैज्ञानिक और तकनीकी हस्तक्षेप की आवश्यकता पर जोर दिया।
डॉ. यादव ने इस सुविधा को स्थानीय किसान उपज संगठनों (एफपीओ) और स्वयं सहायता समूहों (एसएचजी), स्टार्टअप और सूक्ष्म उद्यमों जैसे विभिन्न हितधारकों को समर्पित किया, और बताया कि कैसे यह सुविधा छोटे उद्योगों और स्थानीय खाद्य उद्योगों को बढ़ावा देगी। इस अवसर पर एक पुस्तक “ हिमाचल प्रदेश के पारंपरिक व्यंजन” का भी विमोचन किया गया। इसके अलावा संस्थान ने हिमाचल प्रदेश के मिलेट मैन नाम से मशहूर पदम श्री नेक राम शर्मा को सम्मानित किया गया जिन्होने "नौ अनाज" खेती प्रणाली को बढ़ावा देने व पारंपरिक किस्मों के पुनरुद्धार के क्षेत्र में उलेखनीय कार्य किया है ।
CSIR-IHBT organized a Stakeholders meet on Food Processing and Value addition on Friday, 29th of December, 2023 at the institute. The event is a multi-stakeholder collaboration for transformation of food processing industry of the Western Himalayas region. Experts from academia, industry and regulatory bodies such as FSSAI were invited to deliberate upon the important requirements for improving the standards and sustainability of the food processing industry. An expert panel discussion was held during the stakeholders meeting to highlight and discuss the challenges faced by startups and budding entrepreneurs in food processing sector. Sh. Saurabh Jassal, I.A.S., Addl. Deputy Commissioner, Distt. Kangra was special invitee for the panel discussion and the event was presided by Dr. Sudesh Kumar Yadav, Director, CSIR-IHBT. Startups incubated at CSIR-IHBT displayed their products and technologies during the stakeholders meeting. Dr. Sudesh Kumar Yadav highlighted the food processing sector related activities executed at the institute so far and informed that several new mission mode and technology projects are being taken up towards augmenting the food processing sector. Dr. Rashmi Sharma (SHRI, DST) and Dr. Sweety Behera (FSSAI) also highlighted the importance of food processing, standardization, food safety, value addition, and setting up technology business incubator centre on the campus.
As part of the program, a new Food Processing Facility was inaugurated at the institute by Prof. Abhay Karandikar, Secretary, Department of Science and Technology, Govt. of India. The state-of-the-art facility contains equipment and machinery for (i) dehydration of bioresources such as fruits, vegetables, mushroom, medicinal plants (ii) production of fortified snacks and ready to cook foods such as pasta, noodles and energy bars, and (iii) production of multigrain based instant foods and premixes with an output of 200 kg per day. In his address, Prof. Karandikar appreciated the various R&D programs and technology commercialization activities being taken up by CSIR-IHBT. He emphasized the need for scientific and technological interventions in improving the quality standards and sustainability of food processing sector.
Dr. Sudesh Kumar Yadav dedicated the facility to various stakeholders such as local farmer produce organizations (FPOs) and self-help groups (SHGs), startups and microenterprises and informed that the facility would enhance the processing capabilities of small industries and augment the local food industry ecosystem.
On the occasion a book on “Ethnic Cuisines of Himachal Pradesh” was also released.
Further the institute honoured the millet man of Himachal Pradesh Padmashri Nek Ram Sharma for his outstanding contributions in promoting “Nau-Anaj” system of cultivation and revival of traditional millet varieties.